Glider weight: T2 154 UVM vs Litespeed 5

Several pilots have asked me about the weight difference between my new T2 and my old Litespeed 5 after I wrote that the T2 felt much lighter. So this evening I desided to weigh the gliders and settle this question. I measured the weight on a digial person weight, which was placed on paved level ground. I did all measurements twice, and the weight of the glider measured by carrying the glider on my shoulder. All gliders was weight as it is in the bag, with paddings and all. The Litespeed 5 is a May 2002 model with zoom uprights but a round speedbar. The T2 is a January 2007 model with UVM mylar, 12 mm battens, and slipstream uprights.

Below in the table are the measurements:

Kilogram (kg)

Weight 1

Weight 2

Me

91,8

92,0

T2 154

129,4

129,6

Litespeed 5

133,2

133,2

Falcon 2 170

118,2

118,4

This should give the following possible minimum and maximum weights:
– T2 154, min weight 37,4 max weight 37,8
– Litespeed 5, min weight 41,2 max weight 41,4
– Falcon 2, min weight 26,2 max weight 26,6

The weight difference between the T2 and the Litespeed 5 should therefore be somewhere between 3,4 and 4,0 kg.

It surprises me that the difference is not larger. The T2 feels significantly lighter than the Litespeed, but this could be due to balance and/or that these 3,4-4 kg are very important in terms of how heavy the glider is percieved to be (a 4 kg difference in the range between 24 to 28 kg is not that important for most, but the same 4 kg feels much heavier when between 36 to 40 kg).

6 Responses to “Glider weight: T2 154 UVM vs Litespeed 5”

 1. Speideren says:

  Well, I for one am Not going to weight my glider. It’s a Light!

  I can’t handle the truth:-)
  Speideren

 2. Bjørn Hammer says:

  According to factory specifications T2 154 = 33 kg, Combat L 14 (153) = 35,9 kg. L = lead?

 3. Tormod says:

  Hvorfor er vingene så mye tyngre enn spesifisert? Er det padding og trekk eller legger de på seg på overfarten?

 4. Bjørn Hammer says:

  Vingene ble veid med trekk og padding, men reagerte også over hvor mye ekstra vingene veide med dette i forhold til oppgitt vekt. Det kan jo være at vekta ikke er 100 % eller at måten å veie de på med å ha de på skuldra innvirket. Jeg var uansett mest interessert i forskjellen i vekt og den burde blir mer eller mindre riktig uansett hvordan vekten er kalibrert. Men det hadde vært moro og tatt en kalibrert vekt og testveid vingene for å se om oppgitt vekt stemmer med virkeligheten.

 5. Fredrik says:

  Men hvilken av de ligger først i løypa og i flere henseende ? :o)

 6. Harald says:

  Vekta som blir oppgitt er den minste model med dacron seil uten trekk. Sykkel produsenter gjør akkurat det samme minste model (men da uten seil)